Esős szombat délután Kossuthtal New Yorkban


Nem vagyok és soha nem is voltam híve koszorúzásokon, és az ezzel járó „megrendezett” ünnepségeken való részvételnek. Néha ugyan az életpályám igen csak megnehezítette a távolmaradást, és biztos vagyok benne, hogy azok, akiknek meg mindenképp el kell járniuk, azok is legalább annyira nem szeretik, csak ők ezt nem mondhatják.

Ma sem ilyen célzattal vágtam neki Manhattannek, hisz sem koszorúzni, sem szavalni nem akartam. Sőt, hozzáteszem, senki szavalatára sem vagyok kíváncsi és senkinek az ünnepi beszédére. Hagyjanak engem mind békén, hagyjanak ünnepelni – ha ünnepelni akarok – csendesen, magamnak. És örültem az esőnek. Aki cseppet is járatos New Yorkban, akit valaha is vert el eső a városban, az tudja, mekkora nyűg esőben New Yorkban céltudatosan valahová menni. Messzire menni meg pláne. De én mentem. Céltudatosan, és messzire, mert Kossuth apánkat nem tették a könnyen elérhető helyek közelébe, mint a Times Square vagy az ingyenwifis Starbucksok. És gondolom, ez az egyetlen magyarázata, hogy a sok ide látogató magyart hamarabb megtalálni az előbbi magasrezgésű helyeken, semmint Felső-Manhattan nyugati szegletében, a Hudsonra néző Riverside-on. És azért örültem az esőnek, mert tudtam, hogy nem nagyon sokan fognak háborgatni csendes ünneplésemben ott fenn.

Photo by Artur Dancs

Kossuth New Yorkban

És jól gondoltam. A koszorúzóknak és szavalóknak csak a nyoma volt ott: egyik részről a csudaszép, nemzeti színű koszorúk – pár szekfűt feláldoztak a nemzeti büszkeség oltárán, és zöldre festették azokat, a másik részről meg a kukák a szobor körül tele voltak Starbucks-os kávéscsuprokkal (rajta a nevek, mert ha jól sejtem, ez a kávéfőző cég ezzel kedveskedik az ügyfeleinek). Meggyőződésem, hogy Kossuth-apó begorombult volna, ha valaki nem kávésbögrével jön megemlékezni, már csak mert az is fehér-zöld (piros meg kerül mindig valahonnan).

 

Kossuth szobra ott magasodik a folyó feletti angol parkra a 113. utcánál. A talapzatára azt írták angolul, hogy „ A szabadságszerető magyar származású amerikaiak emelték a szabadság bajnokának, Kossuth Lajosnak” (Erected by a Liberty Loving Race of Americans of Magyar Origin To Louis Kossuth the Great Champion of Liberty) Nagyon fontos megjegyezni, hogy az angol nyelv két külön szót használ a magyar nemzetre és a magyarországi állampolgárokra. Ezt már a korábbi brit-angol tankönyvekből is jól tudhatjuk, de Amerikában is nagyon sokáig helyesen használták. Az angol nyelv helyesen a Hungarian kifejezést használja „magyarországi” értelemben és angolul is „magyar” (így írják és mádzsárnak ejtik) a magyar nép neve. Ma már a Hungarian épült be a köztudatba és a nyelvet is Hungarianként emlegetik, holott olyan nyelv nincs. „Magyar language” van de Hungarian nincs.

Nagyon nehéz úgy élni, olyan közegben, ahol más mentalitás, más értékrendek és már normák szerint zajlik a jelen. Előfordul, hogy sok fronton feladunk egy-egy csatát, csak hagyjanak élni, csak hagyjanak haladni, de egyéb, fontos dolgokban, az ember tartja magát, és az otthonról hozott elszántságából merítkezik, ha szükséges. Néha kell.

Ilyen ez is. És amikor a sok lúd disznót győzne, akkor fel lehet sóhajtani, hogy na ugye… Ott áll az ember a szobor előtt, ahol még annak is képes örülni, hogy nem Hungarian, hanem Magyar. Ebben már én is benne vagyok valahol.

 

A szobor, mint megtudtam, nem életnagyságú. Felnézek rá, és valóban, nem tűnik behemótnak. És tovább olvasom: nagyobb, mint az, akiről formázva van… Erre a részletre sosem figyeltem fel, pedig megfordultam itt párszor. A talapzatán két másik figura, egy fiatal, magyar címeres katonatiszt, a forradalom által hozott új rend képviseletében, amint kezet fog, vagy segítő kezet nyújt az öreg jobbágynak.

 

Kossuth 1851-ben, számüzetése idején jött Amerikába. Hét hónapos amerikai körútjának, melynek során az amerikai magyarokkal is, de a kor befolyásos amerikai politikusaival találkozott, első állomása volt New York, decemberben. A frissen alapított New York Times olyan szuperlatívuszokban írt az eseményről, ami a jelen korban élve elképzelhetetlen. Félő, hogy nem azért, mert a szavak kimentek a divatból, hanem, mert nem sok ezekhez a szavakhoz méltó ember lépett a politikai magaslatokra.

A New York-i hivatalos feljegyzések Kossuth fogadtatását grandiózusnak minősítik. Maga New York polgármestere Ambrose C. Kingsland adott fogadást a szabadság bajnokának, ahogyan Amerikában Kossuthot emlegették, ahol a kor politikai és üzleti életének legbefolyásosabb alakjai tették tiszteletüket. Csak a kiváló nagyságoknak kijáró tisztelgés a Fifth Avenue-n rendezett parádé, amit Kossuthnak szentelt New York városa.

„Kossuth olyan pazar és lelkes üdvözlésben részesült, amelyhez foghatót ember sehol a világban nem kaphatott” – írta a New York Times. („…Louis Kossuth was given a tremendous welcome, the most magnificent and enthusiastic ever extended to any man in any part of the world”)

 

 

Olcsó demagógia lenne, és utálnám is magam, ha olyasmivel zárnám ezt a kis sétát, hogy vajh, mit szólna Kossuth a jelenlegi politikumhoz, a magyar néphez, vagy akár az … amerikaihoz is. A gondolataimat magamban tartva sétálok le a dombról a folyóig, és hagyok másokat is gondolkodni. Ünnepelni. Csendesen.

 

A Hudsonról nézek fel immár a csodaszép villák és neo-klasszikus toronyházak ölelésébe burkolt Riverside parkra, ahol a szobor áll. Az angol parkot a XIX. század végére fejezték be. Sokféle terv volt, egyiküket ugyanaz a Fred Olmsted készítette, aki a Central Park segédtervezője is volt. A Riverside végül angol stílusú park lett, ami kilométereken át húzódik a Hudson fölötti nyugati Felső-Manhattan részén. Kezdetektől, és jobbára ma is előkelő környéknek felel meg a Riverside, ahová Kossuth szobrát 1928-ban elhelyezték éppen március 15-én, huszonötezer ember jelenlétében. A szoboravatás nem volt incidensektől mentes. Az ünnepségre ideérkezett ötszázhúsz fős magyar delegációt tüntetések fogadták, és az amerikaiak képmutatásnak minősítették, hogy a Horthy rezsim képviselői Kossuth és liberális elvei előtt tisztelegjenek.

 

Horvai Jánost két év múlva egy új szobor tervére kérték fel, mivel az elsőnek a kivitelezése sajnálatosan minőségtelen lett. Ekkor született a jelenlegi, három részes mű, aminek terveit az Első New York-i Magyar Református Egyház bizottsága előtt mutatta be a mester.

Reklámok

2 hozzászólás (+add yours?)

 1. gaborjozsi
  Már 15, 2015 @ 02:29:02

  Hát valami ilyesmi…Az ünnepléssel én is így vagyok. Bensőségesebb és igazibb ez, mint ezer hamis szónoklat, csimbum-cirkusz, álnemzeti kokárda-villogtatás. Megmaradni “csendes” magyarnak és a nyelvvel, a tiszta szép gondolatokkal, őszintén, itt “belül” ünnepelni…Ez az írás számomra ma, Március 15-én meggyőzőbb, igazibb volt, mint tucatnyi szónoklat a Kossuth-Téren!

  Válasz

  • Art
   Már 15, 2015 @ 02:51:51

   Köszönöm, Józsi. Annyira semmit nem terveztem a mai nappal kapcsolatosan, hogy ezt az írást sem. Csak jött. Nem terveztem az esőt sem, a fotókat sem. És mégis ünnepnek éreztem. Oda-vissza az út 5-6-szorosa annak a pár percnek, amit végül ott eltöltöttem, és nem bántam meg, annyira feltöltött.

   Válasz

Hozzászólás a mai meséhez:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

byclarkellis

A writer trying to be an author

August MacGregor

Celebrating Sensuality. Intended for mature audiences, 18 and over

Living to help other disabled people, and people in need, Change the sign!! And Earth

I been online since 1994. I seen the internet at its finest. Then the World joined and fucked it up

Rob Moses Photography

This Camera Life

Ray Ferrer - Emotion on Canvas

** OFFICIAL Site of Artist Ray Ferrer **

tutorials4view

Watch free tutorials in Full HD (1080p) quality video tutorials, sorted by subjects, like: Photoshop, Gimp, Facebook, Torrents, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Viruses and malware removal ( like ask,com, vqo6, Babylon ) and more and more.. If you like our tutorials and guided, please SUBSCRIBE to out channel at: http://www.youtube.com/user/ShaiSoft - tutorials4view.

joeseeberblog

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Igy neveld a (kis)Sárkányod!

Mona, Bence és Gergő, avagy hogyan élünk Mi :)

turosll

The greatest WordPress.com site in all the land!

Heather Poole

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

aranytalicska

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

M O N D A T

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

Feriforma

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

fotótanú

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

urszu2b

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

káfé főnix

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

Dancs Artur: Levelek New Yorkból

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

%d blogger ezt kedveli: