Elfogultan elfogulatlanul


Az Empire State Building kék-fehér-kékben

Érdekes kezdeményezés, és az épület szempontjából kifejezetten New York-i is, hogy a város ikonikus épülete minden este, legalábbis az év sok estéjén más és más színben tündököl. Általában nem fordul elő olyan, hogy napokig egyforma legyen, hacsak nem semlegesen fehér. És szerintem soha senki nem feszegetné komolyabban, mikor milyen színű, mert a színek is és a gesztusok is sokféle módon értelmezhetőek. Ugyanaz a piros szín lehet a kommunista Kína vagy a szerelem illetve a véradás megtisztelése.

Amikor azonban napokig egyszínű – és nem csupán alapvetően fehér – felmerül az emberekben a kíváncsiság, mi is az a nagy ünnep, amit egy héten keresztül ünnepel New York városa, hisz tetszik-nem tetszik, az Empire State Building a Nagy Alma jelképe. Magam is rendszeresen lefotózom az ablakomból a bevilágító tornyot, és néha utánaolvasok a kalendáriumban az aznapi színösszeállításnak. Így tudtam meg, hogy a Hanuka tiszteletére tündököl a kék-fehér fény a belváros legmagasabb tornyán. Elsőként az lepett meg, hogy az amerikaiak legnagyobb ünnepén, amit még a felszínesen élő családokban is meghitten megünnepelnek együttléttel, köszönetmondással mindazért, ami VAN, Hálaadáskor, minden órában leoltották az ünnepi fényeket és az említett kék-fehérre cserélték a Hanuka tiszteletére, hiszen éppen egybeesett a nyolcnapos zsidó-ünnep kezdete a Thanksgivinggel. Igazából akkor ötletesnek, és nagyszerűnek éreztem ezt, és örültem, hogy ezek az amcsik mégiscsak milyen jófejek is tudnak lenni. Még az sem zavart, amikor aztán csak fehér-kék volt, hiszen, miért ne lehetne egy teljes estét a Hanukának szentelni New Yorkban…

Éppen New Yorkban ne?

De aztán napokig így volt, pontosan egy hétig.

Aztán megint eltöprengtem: van nekem éppen elég egyéb dolgom, semmint azzal foglalkozzam, hány napig ünnepli az Empire State Building a Hanukát. És el is hittem magamnak, hogy ebbe belenyugodtam. Történt azonban, hogy az agyam valamelyik szegletéből előkotort egy rég archivált hírt, amit pár évvel ezelőtt olvastam – talán épp a rádióban. Hogy megbizonyosodjam róla, nem tévedek, utánaolvastam, és felelevenítettem. 2010-ben az ESB visszautasította a kezdeményezést, hogy Teréz anya tiszteletére világítsa meg a tornyot: „Mint magántulajdonban lévő épület, az Empire State Building nem vesz részt semmiféle politikai és vallási személyiség illetve esemény megünneplésében.” Ezzel magyarázták ezt akkor és ugyanezt a levelet kapta a katolikus egyház akkor is, amikor New York püpökét bíborossá avatták, s ennek tiszteletére kértek ünnepi világítást.

Mindenképp az igazság része az is, hogy nem feltétlenül a katolikusok elleni intézkedésről van szó, hiszen II János Pál halálát például elsötétítéssel, míg a korábbi püspök elvesztését vörös-fehérrel tisztelte meg az épület.

Hangsúlyozom, sem nekem, és gondolom a tizenkét millió New York-inak sem a legmeghatározóbb dolog, milyen színű esténként a torony. Ebben a decemberi ködben néha el is tűnik napokra… Csak ezt a két tényt kapcsolta hirtelen egymáshoz az agyam. Gondoltam, elmesélem.

Hozzászólás a mai meséhez:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Somewhere in Northern Italy

In the footsteps of Elio and Oliver from B to Cremona

ludasmanyi

Hogyan él egy újdonsült vega rádiós 3 kutyával, 2 macskával és 1 megrögzött nikotinfüggő férjjel

byclarkellis

A writer trying to be an author

August MacGregor

Celebrating Sensuality. Intended for mature audiences, 18 and over

Living to help other disabled people, and people in need, Change the sign!! And Earth

I been online since 1994. I seen the internet at its finest. Then the World joined and fucked it up

Rob Moses Photography

This Camera Life

Ray Ferrer - Emotion on Canvas

** OFFICIAL Site of Artist Ray Ferrer **

tutorials4view

Watch free tutorials in Full HD (1080p) quality video tutorials, sorted by subjects, like: Photoshop, Gimp, Facebook, Torrents, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Viruses and malware removal ( like ask,com, vqo6, Babylon ) and more and more.. If you like our tutorials and guided, please SUBSCRIBE to out channel at: http://www.youtube.com/user/ShaiSoft - tutorials4view.

joeseeberblog

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Igy neveld a (kis)Sárkányod!

Mona, Bence és Gergő, avagy hogyan élünk Mi :)

turosll

The greatest WordPress.com site in all the land!

Heather Poole

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

aranytalicska

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

M O N D A T

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

Feriforma

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

fotótanú

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

urszu2b

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

káfé főnix

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

Dancs Artur: Levelek New Yorkból

Egy légiutaskísérő pazar és szubjektív eszmefuttatásai

%d blogger ezt kedveli: